Saç Karışması ve Saç Düğümlenmesi Probleminin Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Saçlarımın Karışıp Düğümlenmesine Nasıl Engel Olabilirim?
Saçlarınızın neden karışıp düğümlendiğine anlam veremiyorsanız, olası sebepleri ve çözüm önerileri için yazımızı okumaya devam edin.
Güzel olan her şey gibi uzun ve güzel saçlar da sevgi ve ilgi ister, bakım ister. Ancak uzun saçlı olmanın saçlarınızın kurumasının saatler alması dışında bir diğer zor yanı sürekli olarak düğümlenmeleri ve karışmalarıdır. Bu problem size mental enerji ve zaman kaybettirmesinin yanında oldukça acı verici ve zarar vericidir.
Eğer bu hissin nasıl olduğunu siz de biliyorsanız, yazımız tam size göre. Saçlarınızı kolayca çözmeniz ve düğüm oluşumunu engellemeniz için vereceğimiz önerileri dikkatle okuyun.
Saçlarım Neden Birbirine Dolanıyor?
Saçlarınızın sürekli dolanması ve karışmasının pek çok sebebi olabilir. Saç dokusu, saç tarama sıklığı, rüzgara maruz kalma sıklığı ve saçın sağlık durumu gibi etkenler saçınızın dolanmasında başlı başına etkilidir.
Eğer saçlarınız:
• Çok yoğun ve kıvırcık
• Uzun ve ince telli
• Çok kuru ve yıpranmış
• Gün içinde taranmıyor
• Uyurken salık bırakılıyor
ise, büyük ihtimalle dolanma problemi yaşarsınız.
Dolanma Problemi Nasıl Minimuma İndirilebilir?
İstesek de istemesek de saçlarımız ve hatta çıtçıtlarımız ve kaynaklarımız, yukarıda belirttiğimiz kategorilerden birine giriyorsa, birbirlerine dolanacaklar. Dolanma problemini çözecek sihirli bir yöntem olmasa da dolanmayı minimuma indirmenizi ve dolanmaları çözerken saçınıza ve saç derinize verdiğiniz zararı azaltmanızı sağlamak için yapabileceğiniz şeyler var.
1. Saçlarınızı ve çıtçıtlarınızı saç kremiyle nemlendirin
Duş sırasında asla ve asla saç kremini atlamayın. Saçlarınızı şampuanladıktan sonra kremlemek saçınıza kaybettiği nemi geri kazandıracak ve böylece saçınız pürüzsüzleşip dolanma ihtimali azalacak.
Tavsiyemiz saçınızı yıkadıktan sonra saç kremi uygulamanız ve vücudunuzu yıkadıktan ve diğer bakımlarınızı yaptıktan sonra kremi durulamanız. Bu bekleme süresi saç kreminin saçlarınız tarafından emilmesini ve buna bağlı olarak etkisini artırır.
2. Haftada en az bir defa saç maskesi uygulayın
Eğer saç maskesi yapmayı sevmiyorsanız bir kere daha düşünmenizi tavsiye ederiz. Haftada bir saç maskesi yapmak, sadece yarım saat için bile olsa, saçınızın durumunu bariz bir şekilde düzeltecektir. Saç maskeleri hızlı, yüksek etkili ürünler olup saçınızı nem ve bolca saç besinleriyle besleyerek restore edecek ve saçlarınızı ipek gibi ışıl ışıl, sağlıklı ve dolanmaya daha az meyilli yapacak
Bizim tavsiyemiz, tüm zamanların en güzel ve doğal bakımı olan saf hindistancevizi yağı. Yıkanmadan veya uyumadan yaklaşık yarım saat önce saçınıza uygulayın, sonrasında bir şampuanla yıkayıp durulayın ve yumuşacık, nemli saçlarınızın tadını çıkarın.
3. Geniş dişli taraklar kullanın
Genellikle daha hızlı oldukları için saç fırçalarını tercih etsek de geniş dişli taraklar saçlarınızın sağlığı açısından daha iyi bir seçenek. Saçınızdaki düğümleri ve karışmaları daha kolay çözmesinin yanı sıra saçınızı çekiştirmediği ve koparmadığı için saç fırçalarına göre çok daha sağlıklıdır. Saçlarınızı tararken uçlardan köklere doğru sırayla düğümleri çözerek ilerlemeye özen gösterin.
4. Isıyla şekillendirme aletlerini daha az kullanın
Bu önerimizi uygulamak sizin için her ne kadar zor olacak olsa da yine de bir düşünün. Eğer saçlarınızı sık sık kurutma makinelerine, düzleştirici ve maşalara maruz bırakırsanız saç tellerinizin bunlardan gördüğü zarar ne olur? Saçlarınız kaçınılamaz bir biçimde kuruyacak, cansızlaşacak ve kırılmaya daha meyilli hale geldiği için direkt olarak dolanmaya ve düğümlenmeye de meyilli hale gelecek. Eğer saçlarınızı şekillendirmeden yaşayamıyorsanız en azıdan bu aletleri düşük ısılarda kullanmayı deneyin ve buna ek olarak şekillendirmeden önce ısıya karşı ürünler kullanarak saçlarınızı koruyun.
5. Uyurken saçlarınızı koruyun
Uyumaktan söz açılmışken, saçlarınızın siz uyurken de birbirine dolanabildiğini biliyor muydunuz? Bunun sebebi siz uyku sırasında hareket ederken saçınız ve yastık arasında oluşan sürtünmedir. Buna engel olmak için gece yatmadan önce saçlarınızı gevşek bir şekilde örüp, örgünüzü yumuşak tokalarla bağlamanız. Örmek yerine saçınızın en tepesinden gevşek bir topuz da yapabilirsiniz.
6. Düzenli olarak saçlarınızı tarayın
Eğer saçlarınız dolanmaya ve düğümlenmeye yatkınsa saçınızı tüm gün hiç taramadan ve müdahale etmeden salık bırakmak, özellikle de rüzgarlı günler için, pek de iyi bir fikir değildir. Saçınızı özellikle duşa girmeden önce ve sonra olmak üzere, yumuşak dişleri olan bir fırçayla günde 2-3 kere tarayın. Tararken saçlarımıza nazik davranalım hanımlar!
7. Soğuk suyla durulayın
Siz de sıcak suyu sevenlerdenseniz bu tavsiyemiz, özellikle soğuk kış ayları için, cesaretinizi kırabilir. Ancak sıcak bir duştan hemen sonra saç kütikülleriniz henüz açıkken saçlarınızı soğuk suyla durularsanız kütikülleriniz kapanacak ve böylece saçlarınızı açık kütiküllerle kuruttuktan sonra yaşadığınız kabarma ve dolanma problemini yaşamayacaksınız. Eğer cesaretiniz varsa bir sonraki duşunuzda mutlaka deneyin!
8. Doğru ürünler kullanın
Ürün seçerken içeriğinde olmamasına dikkat etmenizi önerdiğimiz uzun bir liste olsa da saç ürünleri seçmeden önce içeriğinde özellikle alkol olmamasına özen gösterin. Alkol saçınızı kurutur ve doğrudan saçınızın dolanmaya yatkınlaşmasına neden olur. Böyle ürünler yerine sülfat veya alkol içermeyen, doğal ve dolanma problemi için özel olarak üretilmiş ürünlere yönelin.
9. Farklı saç stilleri kullanın
Eğer kolayca dolanan saçlarla başa çıkmaya çalışıyorsanız, saçınızı basit bir atkuyruğu modeliyle bağlayıp gününüze sorunsuz bir şekilde devam edebilirsiniz. Ancak eğer biraz araştırma yaptıysanız, basit bir saç lastiğinin bile saçınıza ne boyutta bir zarar verebileceğini biliyorsunuz demektir. Saçlarınızı sürekli at kuyruğu yapmak saçlarınızda kırıklar oluşmasına sebep olur, bu sebeple arada sırada saç modeli değiştirmek iyi bir fikirdir. Buna ek olarak saç tokanızı kumaş veya telefon kablosu modellerden seçerseniz saçınızda lastik izi oluşmasını da engellemiş olursunuz.
Özellikle saçlarınızın uzunluğuna bağlı bir dolanma problemi yaşıyorsanız sizin için bir diğer önerimiz saçlarınızı örmeniz. Örgüleri özellikle çok yönlü oldukları için bu kadar seviyoruz. Gününüze sıkı bir kılçık örgüsüyle başlayıp, gün boyunca dans edebilir, koşabilir, ne istiyorsanız onu yapabilirsiniz çünkü örgünüz çok büyük ihtimalle onca hareketi kaldıracak, kaldıramasa bile sevimli, salaş dalgalar olarak omuzlarınıza dökülecektir. Örgü, saçınızdaki düğümlenmeyi sıfıra indirir.
Saçlarınızı Taramanızı Kolaylaştıracak Birtakım Öneriler
BAŞLARKEN
Eğer saçlarınızı taramak sizin için bir kabussa, başlarken yapmanız gereken tek şey sakin olmaktır. Eğer sabırsızlıkla saçlarınıza agresif davranırsanız hem kendi canınızı yakarsınız hem de saçlarınızı yıpratırsınız.
YÖNTEM
1. Saçlarınızı her zaman bölümlere ayırın. Bizim öneriniz iki üst, iki alt olmak üzere dört bölüme ayırmanız ve her defasında sadece bir bölüme odaklanmanız.
2. Her zaman öncelikle saçlarınızı parmaklarınız yardımıyla aşağıdan yukarıya çözmeye çalışın. Bu metot, düğümlerin boyutunu küçültmenizi sağlayacak en nazik metottur.
3. Bunun ardından geniş dişli bir tarakla uçlardan köklere doğru düğümleri sırayla açarak ilerleyin. Düğümleri çözmek için üretilmiş özel taraklar da kullanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz sadece dişleri yumuşak ve esnek olan fırçaları tercih etmeniz. 4. Tüm düğümlerin çözüldüğüne emin olmak için parmaklarınızı son kez saçlarınızın arasından geçirin ve bitti!
DİĞER TAVSİYELERİMİZ
5. Saçınızdaki düğümlerle duşa girmeyin. Düğümleri daha da kötü ve açılmasını daha zor hale getirmekle kalmayıp ıslak saçlarınızdaki düğümleri çözmeye çalışmak saçlarınızı kırıp yıpratacak.
6. Aktif günlerinizde saçlarınızı dolanmaya karşı korumak için örün veya at kuyruğu yapın. 7. Eğer duştan sonra saçlarınızı kuru hissediyorsanız saçlarınız için durulanmayan saç kremi alın.
Umarız kolayca dolaşan saçlarınız için size yardımcı olabilmişizdir. Daha önce duymadığınız veya hiç uygulamadığınız bu yöntemlerle sorununuzun çözümünüze katkımız olduysa ne mutlu! Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere...