Kepek Probleminin Olası Sebepleri ve Tedavisi
Her şey yavaş yavaş başlar. Önce siyah renkli kıyafetlerinizden başlayan kepek istilası utanç kaynağı doğru olmaya ilerler. Kepeklerinizi saklamak için sürekli olarak saçlarınızı kulaklarınızın arkasına sıkıştırmanız, sıkı topuzlarla kamufle etmeye çalışmanız stratejik bir oyuna dönüşmeye başlar. Kepek artık yaşam kalitenizi düşürmeye başlamıştır. Peki bu duruma nasıl son verilebilir?
Etrafınızdaki insanlara ne tür saç kremleri ve şampuanı kullandıklarını sormayı deneyin. Cevabın genellikle kepek karşıtı ürünlerden yana olduğunu göreceksiniz. Bu cilt problemi genellikle saçlarınızdaki beyaz pullanma, enfeksiyon ve saç derisi kaşıntısıyla karakterize edilmiştir. Oldukça akıl karıştıran bir saç problemi olsa da iyi haberlerimiz var. Kepek sorununuzu kolaylıkla çözebilirsiniz. Rastgele, herhangi bir tedaviye başlamadan önce ne tür bir kepek problemine sahip olduğunuzu belirlemek, uygulanacak doğru tedaviyi seçmeniz açısından önemlidir.
Farklı Kepek Çeşitleri
1. Kuru Cilt Tipinden Kaynaklanan Kepeklenme
Kepek, genellikle kuru cilt tipine sahip kişilerde görülür. Kuru cilt özellikle kış aylarında ya da düzenli olarak şampuanlama yapılmadığı zamanlarda kepeklenmeye yatkınlaşabilir. Kıvırcık saç yapısına sahip kişilerin saç derileri genellikle diğer saç yapısına sahip olan kişilere oranla daha kurudur. Sülfat içeren şampuanlar kullanmanız kuru cilde sebebiyet verir ve dolaylı yoldan kepeklenmeyi tetikler.
Semptomları: Saç derinizde gergin bir his ve saç tellerinizde küçük, yuvarlak, pul pul saç derileri.
2. Yağlı Cilt Tipinden Kaynaklı Kepeklenme
Sebum, saç derinizdeki yağ bezleriniz tarafından üretilen doğal bir saç yağı olup saçlarınızı nemlendirerek kurumalarını engeller. Aynı zamanda yaşlanma belirtilerini de dolaylı olarak saklamanıza yardımcı olur bu yağlar. Ancak bazen
vücudunuz gereğinden fazla sebum üretmeye başlayabilir. Bu aşırı üretim ergenlik çağı, hamilelik, stres veya düzensiz saç yıkama rutini sebepli olabilir. Fazladan sebum kir ve ölü derilerle birleştiği zaman kepek oluşur.
Semptomları: Saç derisinde sarı ve yapışkan kalıntılar, sarımsı büyük kepek taneleri, kaşıntı ve saç yağlanması.
3. Mantar Kaynaklı Kepeklenme
Mantar kaynaklı kepeklenme saç derinizde “malassezia globosa” denilen bir enfeksiyon çeşidi sebebiyle oluşur. Saç deriniz fazladan yağ üretiyorsa ve bir de pH dengesi bozulmuş durumdaysa bu mantar enfeksiyonu başınız etrafında hızla yayılır. Bu enfeksiyon çeşidi aynı zamanda oldukça bulaşıcıdır. Bu sebeple enfeksiyon sahibi kişinin tarak, baş havlusu ya da şapka gibi malzemelerini paylaşmaması gerekir. Malassezia globosa’nın asıl yaptığı şey oleik asit üretmektir. Oleik asit hücrelerin işleyişini hızlandırır ve böylece kepek oluşumu tetiklenmiş olur.
Semptomları: Beyaz veya sarımsı pullaşmış saç derileri ve kaşıntı.
4. Çok Fazla Saç Bakım Ürünü Kullanmaktan Kaynaklanan Kepek Problemi
Eğer siz saç rutini yaklaşık 5 ürün ve fazlasını içeren biriyseniz kesinlikle buna bir son vermelisiniz. Hemen şimdi.
Saç jelleri, durulanmayan saç kremleri, saç serumları, saç pomatları, saç köpükleri veya saç spreylerini üst üste kullanmanız saç derinizde bu ürünlerin birikmesine neden olacaktır. Bu ürün birikiminin kir ve ölü hücrelerle birleşmesiyle kepekler oluşur. Bu tehlikeli birleşim aynı zamanda saç dökülmesine de sebebiyet verir.
Semptomları: Büyük, beyazımsı veya sarımsı pullaşmış saç derisi parçaları, deride rahatsızlık hissi ve saç dökülmesi.
5. Seboreik Dermatit Kaynaklı Kepek Problemi
Seboreik dermatit, kronik bir iltihaplı cilt hastalığıdır. Yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelere yerleşir. Bu bölgeler saç derisi, ense, kulak arkası, yüz ve kaş bölgeleridir. Araştırmalar seboreik dermatitin, bağışıklık sisteminin insan cildinde
normal olarak bulunan bir çeşit mantara reaksiyon göstermesiyle oluştuğunu göstermektedir. Stres ve hormonsal değişimler de seboreik dermatiti tetikleyen en yaygın nedenlerden.
Semptomları: Beyaz ya da sarımsı kepek taneleri, büyük parça pullar, kızarıklık ve rahatsızlık hissi.
6. Sedef Hastalığı Kaynaklı Kepek Problemi
Sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı cilt hücrelerine saldırmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum çabuk ölen hücreler daha vücudu terk edemeden sürekli yeni hücre üretilmesine neden olur. Sonuç olarak kalın yapılı gümüş renkli büyük deri parçaları saç derisi, ense, diz ve sırt bölgelerine yerleşmiş olur.
Semptomları: Gri renkli ve büyük bölgelere yayılmış pul parçaları, Büyük ve kalın kepek taneleri, kızarıklık ve hafif kaşıntı.
Kepek problemiyle mücadele edenlerin yaşam kalitesi zaman geçtikçe düşmeye başlar. Bu küçük problem her yönden enerjinizi tüketir. Sürekli saklama gereği duymanız bir yana sosyal ortamlarda fark edildiği ve bahsedildiği zaman utanç duymanız da cabası. Ama bu hep böyle devam etmek zorunda değil. Birkaç küçük püf noktası ve evde mevcut olan malzemeleri kullanarak bu problemden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Sadece okumaya devam edin...
Kepeği Önlemek İçin Neler Kullanılmalı?
Saç Bakım Ürünleri
• Kepekten kalıcı olarak kurtulmanızı sağlayacak milyonlarca saç bakım ürünü mevcut. Tek yapmanız gereken, alacağınız ürünün aşağıdaki kimyasallardan birini içermesine dikkat etmek:
o Ketoconazol
o Salisilik asit
o Selenyum sülfat
o Kömür katranı
o Çinko piritoid
• Kepek oluşumunu engellemek için beslenme düzeninize mutlaka eklemeniz gerekenler çinko, B vitaminleri ve yağlardır.
• Perma, saç boyası gibi kimyasal saç işlemlerini yaptırmaktan kaçının.
• Saçlarınızı düzenli olarak sülfatsız şampuanlarla yıkayın ve tarayın.
• Üstüste pek çok saç bakım ürününü birden kullanmayın.
Doğal Ürünler
• Zeytinyağı: Zeytinyağıyla saç derinizde 10 dakika kadar masaj yapın ve streç filmle sararak gece boyu bırakın. Bir sonraki sabah hafif yapılı şampuan ve ılık suyla yıkayıp durulayın. • Elma Sirkesi: 2 bardak elma sirkesini 2 bardak suyla karıştırın ve saçlarınızı şampuanladıktan sonra bu karışımı saçlarınıza dökün. Suyla durulamadan önce karışımı ellerinizle saçlarınıza ve saç derinize iyice yedirin.
• Kabartma tozu: 3 yemek kaşığı kabartma tozunu 3 yemek kaşığı limon suyu ve 3 yemek kaşığı elma sirkesiyle karıştırın. Bu kıvamlı karışımı tüm saç derinize uygulayın ve 10 dakika kadar bekletin. Ilık suyla durulayın.
• Çay ağacı yağı: Birkaç damla çay ağacı yağına biraz hindistancevizi yağı ekleyin ve tüm saç derinize ve saçlarınıza masaj yaparak yedirin. Doğal bir şampuanla yıkamadan önce dilerseniz streç filme sarıp bir gece bekletin.
İşte hepsi bu kadardı, güzel okuyucularımız! Şimdi kepek çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye sahip oldunuz. Birkaç küçük kepekten kurtulmak için para saçmanıza hiç gerek yok! Problemi çözmek için rutininizde yaptığınız birtakım küçük değişiklikler ve ev yapımı ek bakımlar yeterli olacaktır. Umarız çözümün bir parçası olabilmişizdir! Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...