Kırık Aldırmanın Saç Uzamasına Etkisi & Mevsime Bağlı Saç Problemleri
Soğuk havalar gelirken yanında saçlarla ilgili problemler de getirir. Soğuk havaya bağlı kuruluk ve hacimsizlik gibi problemlerin çözümü için bir araştırma yaptık ve üzüntülerinize bir son vermeye karar verdik. Kırıklarınızı aldırmanın geçekten saçınıza bir faydası olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Kırıklarınızı aldırmak gerçekten saç uzama hızınızı artırır mı? Kış aylarında sürekli şapka takarak kaybettiğiniz hacmi nasıl geri kazanabilirsiniz? Sorularınızın cevabı için okumaya devam edin.
Kırıklarınızı aldırmanın gerçekten saçlarınızın sağlıklı uzamasına faydası var mı, yoksa bu bir şehir efsanesi mi?
Saçınızı her 3-6 ayda bir 3-4 cm kadar kestirmek, saçınızı uzatmaya çalışıyorsanız mantıksız gelecektir. Sonuçta uzamasını istediğiniz saçları neden kesmelisiniz ki? Kulağa mantıksız geliyor. Belki de bu bir şehir efsanesidir.
Yıllarca saçlarımı uzatmaya çalıştım, bu konuda çok şanssızdım. Saçlarım belirli bir noktadan sonra uzamayı bırakıyorlardı. Ne yaptıysam da daha fazla uzamalarını sağlayamadım. Saçlarımı uzatmaya çalıştığım için kırıklarımı aldırmıyordum ama saçlarım uzamak yerine daha da kırıldı ve kırık saç uçlarım zamanla o kadar kötü bir hal aldı ki saçlarımın bakımsız ve sağlıksız görüntüsü yüzünden büyük bir miktar kestirmek zorunda kaldım.
Gerçek şu ki, kırıklarınızı aldırmanın saçlarınızın uzama hızına herhangi bir etkisi yoktur ancak sağlıklı ve güçlü uzaması için bu, temel bir ihtiyaçtır. Yani başka bir deyişle düzenli olarak kırıklarınızı aldırmak saçınızda bulunan kırık uçların zamanla daha da açılarak yukarılara doğru ilerlemesine, saçlarınızı topladığınızda elektriklenmiş gibi dağınık duran o küçük saç tellerinin oluşmasına, kabarıklığa ve hassasiyete engel olur. Bir de şu açıdan düşünün: düzenli olarak saç kırıklarınızı aldırdığınızda problemi de kökünden aldırmış oluyorsunuz. Kırıklarınızı aldırmak saçlarınızın o belirli noktadan sonra da uzaması için gerekli ortamı oluşturur. Çünkü saçınızı güçlendirir ve böylece saçlarınız sizi yarı yolda bırakmaz.
Saçlarım neden bu kadar hızlı yağlanıyor?
Saçlarınız pek çok sebepten yağlanıyor olabilir ancak konuyu yeterince incelersek sonunda şu kanıya varırız: bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla yağ salgılarlar. Yani bu problemi hep yaşadıysanız sebebi büyük ihtimalle genetiktir. Saçımızdaki yağlar saç derimizdeki yağ bezleri tarafından salgılanır ve vücudumuz tarafından salgılanan bu doğal yağların görevi saç derimizin sağlıklı ve nemli, saçımızın yumuşak ve parlak olmasını sağlamaktır. Ancak saçlarınızın yıkadıktan birkaç saat sonra hemen yağlandığını veya saçlarınızın köklerden gelen bir düzlük ve hacimsizliğe sahip olduğunu gözlemliyorsanız bu, saç derinizin gereğinden çok daha fazla yağ salgıladığını gösterir.
Düz saçlar, dalgalı ve kıvırcık saçlara göre daha hızlı yağlanırlar. Bunun nedeni saç derinizden salgılanan yağların düz saçlarda, kıvrımı olan saçlara göre aşağıya doğru daha hızlı ve daha kolay hareket edebilmesidir. Bunun dışında saçlarınızı çok sık yıkamak sizi şu döngüye sokar: siz saçlarınız çok yağlanıyor diye sık sık yıkarsınız, saç deriniz kaybettiği yağı geri kazanabilmek için daha fazla yağ üretir. Eğer saçlarınızla oynamayı alışkanlık edindiyseniz, gün içinde sık sık eliniz saçlarınıza gidiyorsa dikkatli olun, çünkü avuçlarınız ve parmak uçlarınızda salgılanan doğal yağları saçlarınıza transfer ediyorsunuz. Bu nedenle saçlarınızla oynama alışkanlığınızı bırakmanızı tavsiye ederiz.
Yağlanma probleminizi minimuma indirmek için saçlarınızı daha az sıklıkla yıkamanızı öneririz. Yağlı görünüme engel olmak için kuru şampuan kullanmanızı tavsiye ederiz. Kuru şampuan saçınızdaki fazla yağı emer ve saçınıza köklerden başlayan bir hacim verir.
Şapka taktığım mevsimlerde saçlarımın hacmini nasıl koruyabilirim?
Şapka yüzünden düzleşen ve sönen saçlarınızdan yoruldunuz mu? Ben o hissi çok iyi biliyorum. Aynanın karşısında dakikalarca uğraşıp yaptığım, rüzgardan ve yağmurdan bozulmasın diye şapka takıp koruduğum saçlarım şapkamı çıkardığım anda beni hayal kırıklığına uğrattılar.
Benim yaşadığım bu hacim sorununa çözümüm, hacimlendirici şampuan kullanmak veya saç diplerime, saçlarımı daha yeni yıkamış olsam bile, kuru şampuan uygulamak oldu. İyi bir ürün saçınıza kalıcı bir yoğunluk verecektir, böylece şapkanızı çıkarıp parmak uçlarınızla saçlarınızı biraz karıştırdığınızda hacminizi hemen geri kazanmış olursunuz. Şapkanızla daha uyumlu bir modelle saçınızı toplarsanız hacminizi çok daha uzun süre korursunuz.
Saçlarımın sağlığı için ne tür besinler tüketmeliyim?
Ne tüketirseniz tüketin bunun vücudunuza olumlu veya olumsuz, mutlaka etkileri olacaktır. Dilediğiniz kadar ürün kullanabilirsiniz ancak kendinizi doğru bir şekilde içten beslemezseniz, saçınızın ulaşabileceği en güzel formu kaçırırsınız. Doğru yiyecekleri tercih etmeye başladıktan sonra saçımın uzama hızında ciddi bir değişim farkettim.
Eğer saç uzama hızınızı artırmak istiyorsanız diyetinize yumurtayı mutlaka eklemelisiniz. Yumurta, saçınızdaki temel proteinlerden biri olan “biotin” içerir. Dut, patates, ıspanak, avokado ve fıstık da saç uzamasını destekleyen faydalı protein ve yağlar içerir.
Saçlarım kış aylarında çok kuruyor. Bunun için ne yapabilirim?
Havadaki nem eksikliğine bağlı olarak kış aylarında, cildimizden saçımıza kadar kuruluk problemi yaşarız. Saçlarımın doğal yapısı yağlı olduğu halde ben de kış aylarında kuruma hassaslaşma problemi yaşıyorum. Peki bir kadın bu durumda ne yapmalı? Benim gözlemlerim ve tecrübelerime göre haftada bir kere düzenli olarak saç maskesi kullanmaya ek olarak günlük saç bakım rutininize doğal bir saç yağı eklemek, saçlarınızın nemini ve yumuşaklığını korumanıza yardımcı olmaya yeterli. Bunlara ek olarak kış dönemleri boyunca ısıyla saç şekillendirme yöntemlerinden kaçınmanızı tavsiye ederim. Ekstra nem için hindistancevizi yağını saçınızın orta uzunluğundan uçlarına doğru uygulayıp gece boyunca dinlendirebilirsiniz. Sabah uyandığınızda durulayın, yumuşak ve parlak saçlarınızın tadını çıkarın.
İşte hepsi bu kadardı sevgili okuyucularımız! Umarız ki önerilerimizden beklediğiniz faydayı görmüşsünüzdür. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle!