Balyaj Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler: Ombre ve Balyaj Arasındaki Farklar Nelerdir?
Balyaj, tüm dünyada kuaförlerden en çok istenen bir saç stili haline geldi. Balyaj belki sadece son yıllarda popülaritesini artırdıysa da bu teknik aslında uzun yıllardır var olan bir tekniktir. Özellikle son birkaç yılda uzman kuaförler balyaj tekniklerini mükemmelleştirdiler. Hatta bazıları kendi tekniklerini geliştirerek özgün stillerine kendi koyduğu isimleri verdiler. Ünlü oyuncuların ve süper modellerin tercih ettiği bu güneşle açılmış gibi, yumuşakça eriyen saç renklerinin modasının asla geçmeyeceğini müjdeliyoruz sizlere!
Balyajın tam olarak ne olduğunu bilmiyor musunuz? Balyajın, ombreden farkı nedir? Balyaj evde yapılabilir mi? Balyaj yaptırmak için doğru kuaförü nasıl seçebilirsiniz? Bu soruları ve daha fazlasını cevaplayacak ve sizi balyaj hakkında tamamen aydınlatacak bir yazı hazırladık sizler için. Balyajın neden bu kadar popüler olduğunu ve ünlülerin tercih ettiği bu stile ulaşmak için yapmanız ve yapmaktan kaçınmanız gerekenleri öğrenmek için okumaya devam edin...
Balyaj Nedir?
Tatilden daha yeni dönmüş gibi, saçları derinlik ve yeni bir boyut kazanmış gibi görünen o salınarak yürüyen kadınları hatırlıyor musunuz? Balyaj budur işte!
“Balayage”, Fransızca bir sözcük olup “süpürülmüş, boyanmış” gibi bir anlama gelir. Saçlarınıza kademeli bir renk geçişi vermek ve güneşten açılmış gibi doğal bir görüntü vermek amacıyla elle uygulanıp boyanan bir tekniktir. Saçlarınıza aydınlık ve karanlık renklerin bir arada uygulanması yöntemiyle renklerin birbirinin içinde kusursuzca karıştığı, doğal bir görünüm elde etmenizi sağlar.
Balyajın en güzel yönü ise kullanılacak renklerin saç rengi ve saç tipinize göre belirlenebiliyor olması. Kullanılacak teknikler sayesinde yüzünüzün belirli hatlarını belirginleştirebilir veya gölgeleyebilir, hatta hiç kimsede olmayan eşsiz bir saç rengine sahip olabilirsiniz.
Balyajın Keşfi
Balyajın doğuşu 1970’li yılların başlangıcında Carita Salon’da oldu. O zamanlar kuaförlük sektöründe standart işlem silikon başlıktan tığla çekilen saçları alüminyum folyolara sarmaktı. Balyaj devrim niteliğinde bir teknikti. Boyalı bölümleri boyasız olanlardan ayırmak için pamuk şeritler kullanılıyordu. 90’lı yıllara doğru balyaj Amerika’da popüler olmaya başladı. Tabii balyajın bugünkü popülaritesi için Chrissy Teigen, Jessica Alba, Kim Kardashian, Jennifer Lopez ve Olivia Palermo gibi yüksek sınıf ünlülere teşekkür ediyoruz!
Ombre va Balyajın Arasındaki Fark Nedir?
Balyaj tekniğinin, daha henüz popülerleşmiş olan ombre tekniğine benzer olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu kısmen doğru olsa da ombre ve balyaj arasında birtakım detay farkları vardır.
OMBRE SAÇ STİLİ
Ombre Türkçede “gölge” anlamına gelen, Fransızca bir sözcüktür. Saçın koyu tonlardan açık tonlara doğru kademeli olarak renk değiştirmesi işlemidir. Sonuç genellikle köklerde daha koyu tonlarda olan saçların, saç uzunluğunun orta bölgelerinde bir geçiş rengi uygulanarak uçlara doğru açık bir renk tonuna ulaştırılmasıyla erişilen eriyen bir görüntüdür. Eğer ombre tekniği doğru uygulanmamışsa renk geçişleri sert ve karışmamış olabilir. Bu sebeple dikkatle seçeceğiniz kuaförünüzün deneyimine ve uzmanlığına güvenebilmelisiniz. Ombre tekniğinde, saçın uç bölgelerine doğru koyu renkler olmamalıdır. Kökten uca, koyudan açığa yumuşak bir geçiştir esas olan.
BALYAJ SAÇ STİLİ
Daha önce de belirttiğimiz gibi, balayage, Türkçede “süpürülmüş, boyanmış” anlamına gelir. Saçlarınıza doğal ışıltılar ekleyen bir saç boyama tekniğidir. Balyaj tekniği, boyanın küçük saç parçalarına bir alüminyum folyo üzerinde uygulanıp saça kendi rengi üzerinde güneş ışığıyla açılmış gibi kusursuz bir ışıltı verir. Balyaj için açık ve koyu tonlar arasında belirli bir renk geçişi yoktur. Hatta saçın alt kısmında bırakılan koyu parçalar, saçlara yeni bir derinlik ve boyut kazandırır. Balyaj, ombreye göre daha doğal renk farklılıklarına sahip olduğu için bakımı daha kolaydır.
BOYAMA TEKNİKLERİ
Balyaj ve ombre arasındaki temel fark, boyama tekniği farkıdır. Kuaförlerin balyajda uyguladıkları teknik, boyanın direkt olarak saç tellerine uygulanarak doğal bir renk karışımı elde edilmesiyken; ombrede uyguladıkları teknik, saç uçlarının açıcıyla açılarak renk geçişinin yumuşaması için üstüne açık renk bir pigment uygulanmasıdır.
Sizin İçin Balyaj mı Yoksa Ombre mi Daha Uygun?
Ombrede de balyajda da yaratıcı ihtimaller sonsuzdur. Önemli olan görünümünüzde ne kadar radikal bir değişim istediğinizi bilmeniz. Ombre, balyaja göre daha köklü bir değişimdir. Saçınızın uç kısımlarına doğru tamamen açılmış, farklı ve dikkat çeken bir saç stilidir. Diğer taraftan balyaj, saçınızda daha narin bir renk akışı sağladığı için daha önce saçlarınızı hiç boyatmadıysanız tercih etmenizi tavsiye ettiğimiz bir tekniktir. Saçınızı günlük olarak nasıl şekillendirdiğiniz de bu iki teknik arasında seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bir etkendir. Örneğin balyaj, su dalgası tarzı saç modellerinde kendini gösterirken ombre, düz kesilmiş ve düzleştirilmiş saçlarda sahip olduğu renk geçişini daha iyi ortaya çıkarır. Her ne olursa olsun son kararı verirken, tecrübesine güvendiğiniz kuaförünüzün yorumlarını da göz önünde bulundurun. Böylece karakterinize, yüz proporsiyonunuza ve günlük hayattaki stilinize ayak uydurabilecek saçlara sahip olabilirsiniz.
Balyajınızın Doğru Yapıldığından Nasıl Emin Olabilirsiniz?
Balyajın temel amacı saçlarınızı yumuşak, hemen göze çarpmayan, akıcı ve uyumlu bir renk karışımına ulaştırmaktır. Saçlarınızda boyanmış parçalar birbirine yakın, köklere doğru yumuşak, uçlara doğru belirgin olmalı ve doğal görünümü tamamlamak için aralarda bırakılan koyu renklerle kusursuz bir renk karışımı ortaya çıkmalıdır. Balyaj aynı zamanda saçın dış yüzey bölgesine odaklanarak uygulanmalı. Dış bölgeye uygulanan balyajın renk doygunluğu olmamalıdır. Bu görünüme genellikle sert renk geçişlerini engellemek için, yoğun kıvamlı saç boyaları uygulanarak engel olunur.
Balyajınızın Doğru Yapılıp Yapılmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz? Balyaj özel bir teknik olduğu için bu alanda bilgisi ve deneyimi olan profesyonel bir kuaförün yardımını almanız oldukça önemli. Kuaförünüz, saç tipinize göre hangi ürünlerin kullanılması ve saçınızın bu ürünlerden ne zaman arındırması gerektiğini bilmelidir. Eğer ürünler saçınızdan biraz erken arındırılırsa, saç renginiz yeterince açılmayarak turuncu, bakırımsı renklere sahip olabilir. Diğer yandan eğer ürünler saçınıza doğru teknikle uygulanmamışsa, renk geçişleri sert olabilir ve yamalı bir görüntüyle baş başa kalabilirsiniz. Kuaförünüzü seçmeden önce instagram hesabından yaptığı çalışmalara bakmanızı ve hakkında yapılan yorumları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Eğer yaptırdığınız balyajda hüsrana uğradıysanız hiç endişelenmeyin! Talihsizce yapılan işlemleri düzeltmek için kök renklerini eritme ya da yeniden renk tonlaması gibi kurtarıcı işlemler yapılabilir. Yalnız bu sefer kesinlikle çok güvendiğiniz bir kuaföre danışın!
Balyajlı Saçlar Ne Kadar Bakım Gerektirir?
Ombre ve balyaj tekniklerinin ikisinin de uzman ellerde yapılması ve buna bağlı olarak biraz yüksek meblağlara mal olması gerekse de bizi balyaja iten en büyük etkenlerden biri, işlem yapıldıktan sonra korunması için gereken eforun ombreye göre daha az olmasıdır. Balyajın renk geçişlerinde sınır çizgileri olmamasından dolayı saç uzarken görüntüsü bozulmaz ve bu sayede sık sık kuaföre gidip küçük düzeltmelerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Eğer saçlarınıza ilk defa işlem yaptıracaksanız, rengi kademeli olarak açmak için kuaför salonunu birkaç kere ziyaret etmeniz gerekecektir. Saçınızı bir seferde açtırıp zarar görmesine sebep olmak yerine uygulanan bu teknikler saç sağlığınız açısından oldukça iyidir. Bu süreçte kuaför salonunu 6 haftada bir ziyaret etmeniz gerekecektir. Mükemmel renge ulaştıktan sonra kuaför salonuna 4 ay boyunca hiç uğramadan balyajınızı kullanabilirsiniz. Bunun dışında sadece uzun aralarla kuaförünüze küçük dokunuşlar ve tonlamalar için uğramanız gerekecektir.
Balyaj Hangi Tip Saçlara Uygundur?
Balyaj pek çok saç uzunluğunda ve saç tipinde güzel görünür ancak eğer çok kısa kesimli saçlarınız varsa balyaj yaptırmadan önce bir daha düşünmelisiniz. İstediğiniz ışıltıları eklemek için yeteri kadar saçınız olmadığı için istediğiniz görüntüyü elde etmeniz maalesef mümkün değil. Balyaj özellikle uzun ve dokusu olan (kıvırcık veya dalgalı) saçlarda o istediğiniz sahilde güneşten açılmış, doğal ışıltılı görüntüyü verir. Eğer kısa saçlarınız varsa ve balyaj ışıltıları istiyorsanız, saçınız uzayana kadar sabretmenizi tavsiye ederiz.
Balyajınızın Uzun Ömürlü Olması İçin Neler Yapabilirsiniz?
İşlem görmüş her saç gibi, saç renginizi korumak ve saçlarınıza kaybettiği nemi geri kazandırmak için doğru ürünleri kullanıp, saçlarınızı onarıp korumanız oldukça önemlidir. Size kuaför salonunuzdan da kolayca temin edebileceğiniz sülfat içermeyen şampuanları kullanarak saç renginizin akmasını durdurmanızı veya mor şampuan kullanarak saçınızda oluşabilecek bakır tonlarını bir sonraki kuaför ziyaretinize kadar engellemenizi tavsiye ederiz. İşleminizi yaptırdıktan sonra kuaförünüzden gereken bakımlarla saçınızı toparlayacak ve yaptırdığınız işlemi olabildiğince korumanızı sağlayacak tavsiyeler almanızı öneririz.
Balyajın Modası Çabuk Geçer mi?
Pek çok saç trendi kolayca gelip geçse de biz balyajın kalıcılığına inanıyoruz. Fransa’da ortaya çıktığı tarihten bu yana uzun bir dönem boyunca daima popülaritesini korumasından ve kadınların doğal, kendiliğinden açılmış gibi görünen ışıltılara olan aşkının hiç bitmeyeceğini bildiğimizden, balyajın hiç gitmemek üzere hep bizimle birlikte olacağını düşünüyoruz. Saçtaki açık ve koyu tonların arasındaki farkla oynanmasıyla, atılan ışıltıların ne kadar belirlibelirsiz görünmesiyle veya kullanılan tonların sıcaklık- soğukluk oranlarında yapılan değişikliklerle çeşitlenen gelip geçici trendler asla balyajın verdiği derinlik ve boyutu veremeyeceği için balyaj kadar zamansız ve modası geçmeyen bir tekniğin yerini alamayacaklar.
İşte hepsi bu kadardı güzel okuyucularımız! Umarız ki artık ombre ve balyajın arasındaki farkı biliyorsunuz. İkisinin arasında kalmışsanız umarız ki seçiminizi yapmanızda size yardımcı olabilmişizdi. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!