Blog

Hızlı Saç Uzatma Sırları

Osmanlı zamanlarında harem kadınları, saçları için farklı diyarlardan özel yağlar getirtirken modern zamanların kadınları bizler, bize sunulan sınırsız ürünleri ve özel saç bakımlarını kovalıyoruz. Çünkü biz kadınlar için sağlıklı, gür ve uzun saçlar, tarih boyunca hep güzellik arzumuzun odağıydı. Bazılarımız yapı olarak çabuk uzayan ve gür saçlara sahipken, bazılarımız saçları birkaç santimetre uzasın diye aylarca bekledi. Saç kaynakları sayesinde beklemeden, hemen uzun ve gür saçlara kavuşabilecek de olsak, saçımızı doğal yollardan hızlı uzatmanın yönemlerini öğrenmek her zaman için yararımıza.

Bu yazımızda sizleri saçlarınızın neden hızlı uzayamadığına ve uzamasını nasıl hızlandırabileceğinize dair bilgilendireceğiz...

Saçlarım Neden Uzamıyor?

Saçlarınızı hızlı uzatma yöntemlerine gelmeden önce sizlere neden saçlarınızın hızlı uzamıyor olduğundan bahsetmek istiyorum. İnsan saçının bir ayda ortalama 1.25 cm uzadığını biliyor muydunuz? Bu da bir yılda 16 cm’ye denk gelir. Eğer kendi saçınızda bu kadar bir uzama görmüyorsanız, ya saçınızı ihmal ettiniz, ya da saçlarınız köklerden uzarken sürekli uçlardan kırıldı. Yani saçınız aynı uzunlukta kaldı ve siz doğru yöntemi bulana kadar da uzaması zor görünüyor.

1.Saçlarınıza Çok Fazla İşlem Uygulamanız

Açıcıyla yapılan boya işemleri yaptırmak, perma yaptırmak, sık sık düzleştiriciye maruz bırakmak saçlarınızı yıpratabilir, kırıklara sebep olabilir ve böylece saçlarınızın uzamasını yavaşlatabilir. Saçlarınızı sürekli kimyasallara ve ısıya maruz bırakmanız, saçlarınızın sahip olduğu doğal yağları kurutur. Kimyasal boyalar da saçlarınızın ucundaki kırıkların daha da yukarı çıkmasına sebep olur ve boylece saçlarınız sağlıksız bir görüntüye sahip olur. Basitçe anlatmak gerekirse, sağlıklı bir saç; düz, pürüzsüz ve parlak görünürken, sağlıksız bir saç; donuk, kırılgan ve kabarık görünür. Sonuç olarak, aşırı işlem uygulamak kırıklara sebep olur ve saçlarınızın uzamasını çok zor hale getirir.

2.Saçlarınızı Islakken Düzleştirmeniz Veya Maşalamanız

Kuaförünüzün, saçınızı şekillendirmeden önce iyice kurutmasının bir sebebi var! Islak saç, kuru saça göre zarar görmeye daha eğilimlidir. Saçlarınızı ıslakken düzleştirdiğinizde duyduğunuz o çıtırtıyı anımsıyor musunuz? O çıtırtı, suyla ısının birleşip saçlarınızı kızartmasıyla ortaya çıkar.

3.Saçlarınızı Gereğinden Fazla Yıkamanız

Saçlarınızı her gün yıkamak iyi bir şeydir, çünkü tertemiz olur ve tertemiz bir saç daha iyi görünür, değil mi? Aslında değil. Saçınızı gereğinden fazla yıkamanız kuru ve yıpanmış saçlara sahip olmanızın en temel sebeplerindendir. Saç deriniz, saç ve saç derinizi koruyan doğal yağlar salgılar. Sık sık saçınızı yıkayarak, bu doğal ve sağlıklı yağlardan saçınızı mahrum bırakmış olursunuz, sonuç olarak da saçınız kurur.

4.Saçlarınızı Gereğinden Fazla Taramanız

Her şeyin fazlası zarardır, bunu hepimiz atalarımızın sözlerinden ve yaşam tecrübelerimizden biliyoruz. Saçlarınız için de bu geçerli. Saçlarınızı çok yıkamak gibi, çok taramak da kırılmaya ve yıpranmaya sebep olur. Saç telleriniz eski gücünü kaybeder.

5.Saçlarınızı Taramaya En Yukarıdan Başlamanız

Saçlarınızı tararken, belki el alışkanlığıyla saç diplerinizden başlayarak uçlara doğru tarıyor olabilirsiniz. Ancak bu yöntem, eğer saçlarınız karışmaya ve düğümlenmeye eğilimliyse saçınızdaki düğümleri daha da çözülemez hale getirecektir. Dipten uca taramak yerine, saçlarınızı uçlardan taramaya başlayın ve yukarı doğru yavaşça, düğümleri çözerek saç dibinize ulaşın. Saçınıdaki kaynakları da bu yöntemle taramaya özen gösterin, böylece kaynaklarınızdaki dökülme ve kopmaları da önlemiş olursunuz.

6.Saçlarınızı Yüksek Isılarla Şekillendirmeniz

Saçınıza uygulanmış yüksek ısılar, kuru saçlara sahip olmanızın en temel sebepleri arasında. Kuru saçlar, uzamayan, yıpranmış saçlar demektir. Saçlarınıza düzenli olarak uyguladığınız yüksek ısılar, kırık saç uçlarına ve saçlarınızda kopmalara sebep olur. Maşanızı, düzleştiricinizi, hatta saç kurutma makinenizi elinize almadan önce bu aletlerin yanlış kullanımının uzun vadede saç uzamanızı engelleyeceğini size hatırlatmak isteriz. Bir süre bu tür aletlere bir ara verip, saçlarınıza güçlenmeleri ve uzamaları için zaman tanımanızı öneririz.

7.Saçlarınıza Haşin Davranmanız

Saçlarınızı havluyla kurulamaktan gece yatarken sımsıkı bir topuz yapmaya kadar, saçınıza gün içinde ne kadar nazik davrandığınız, saç uzama hızınızı olumlu veya olumsuz etkiliyor. Kırılmalar, ince ve hassas saçlarınızı kalın ve sert bir havluyla kurularken ve hatta kumaş saç bantları yerine plastik saç bandı kullandığınızda bile oluşabilir.

Saçlarımı Nasıl Daha Hızlı Uzatabilirim?

Şimdi saçlarımızın neden uzamıyor olabileceğini bildiğimize göre, nasıl daha hızlı uzatabiliriz bunu öğrenelim. Sizler için bir takım önerilerimiz var.

1.Düzenli Oarak Kırıklarınızı Aldırın

Bu öneriyi duyanlarınızın çoğu şaşırmış olabilir, sonuçta saçlarımızı uzatmak istiyorsak tam tersini yapmalıymış, kestirmemeliymişiz gibi gelebilir. Ancak saçlarınız yıpranmışsa ve özellikle kırıklar varsa kırıkları aldırmak bir gerekliliktir. Kırıklarınızı aldırmadığınız zaman bu kırıklar zamanla giderek yukarıya doğru yayılmaya ve sürekli kırılmaya devam ederler. Bu bir korku filmi gibi, sonunda da bu kırıklar yüzünden saçlarınız uzayamıyor. İncelmiş, ayrılmış ve ölü saç uçlarını kestirmek, saçınızın birazını feda edip gerisini kurtarmak, uzun vadede sağlıklı ve uzamış saçlarınızla sizi mutlu edecektir. Üç ayda bir, kuaförünüzden kırıklarınızı almasını rica edin ve eğer düzenli aldırıyorsanız, feda edeceğiniz saç uzunluğu üç ayda bir 0.75 cm’ye denk gelir.

2.Isıyla Şekillendirmekten Kaçının

Daha önceden de belirttiğimiz gibi, sürekli ısı uygulanan saçlarınız kuruyacak ve yavaş uzayacaktır. Size, saçlarınızı kurutma makinesi kullanmadan, kendi kendine kurutmanızı veya saç şekillendirici aletlerinizi 120 derecede kulanmanızı öneriyoruz. Böylece kırılma ve yıpranma riskini azaltabilirsiniz.

3. Saçlarınızı Mümkün Olduğunca Az Yıkayın

Saçların sık sık yıkanmasının, saç derisinin salgıladığı doğal yağları sizden arındırarak cansız ve kuru saçlara sahip olmanıza neden olduğunu daha önceden belirtmiştik. Peki saçımızı ne sıklıkla yıkamalıyız? Eğer saçlarını her gün yıkayanlardansanız, iki günde bir yıkamaya çalışmayı deneyin. Zamanla bu süreyi artırın ve yıkama miktarınızı haftada bire veya ikiye düşürün. Bu yöntem, saç derinizin salgıladığı doğal yağarın saç derinizi nemlendirmesini ve bu yağların kendi saçlarınıza doğru inerek, saçınıza nem ve yumuşak bir doku kazandırmasını, saçlarınızın sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır. Yıkamalar arasındaki günlerde, yağlı görünümü saklamak için kuru şampuan kullanabilir veya küçük topuzlar, örgülerle yağlanmayı saklayabilirsiniz.

4. Saç Uzamasını Destekleyen Saç Yağları Kullanın

Saç uzamasını destekleyen belirli saç yağları vardır. Örnek olarak hint yağı, saçlardaki keratini destekleyen ve böylece hızlı, güçlü, pürüzsüz ve sağlıklı uzamasını sağlayan E vitamini, yağ asidi, proteinler ve antioxidanlar içerir. Eğer bu yağı almak isterseniz soğuk-pres çeşidini almanızı tavsiye ederiz. Doğal hint yağı aynı zamanda saç dökülmesini de engeller. Birkaç damla zeytinyağıyla karıştırıp, parmak uçlarınızla kafa derinize masaj yaparak uygulayın. Saçlarınızı havluyla sarın ve gece boyunca bekletin ve sabah her zamanki gibi yıkayın.

5. İpek Bir Yastık Örtüsü Tercih Edin

Siz hiç gece yatağa muhteşem buklelerle gidip sabah bir cadı gibi uyandınız mı? Pamuk, ipekten daha büyük ve sert liflere sahiptir. Siz gece yastıkta dönerken saç telleriniz bu pamuk kumaşa takılır ve bu durum saçlarınızın kırılmasına ve kabarmasına sebep olur. İpek kumaş küçük liflere sahiptir, böylece saç ve kumaş arasında daha az sürtünme olur ve saçlarınız küçük liflere takılmazlar. Böylece sabahları daha pürüzsüz saçlarla uyanırsınız ve gelecekteki sağlıklı ve uzun saçlarınıza bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Eğer şu anda böyle bir yatırım yapmayı planlamıyorsanız, kumaş bir saç bandıyla başınızın üstünde bir topuz yapın, böylece saçınızın kumaşa takılmasını ve sürtünmeyi en aza indirgemiş olursunuz.

6. Her Hafta Saç Maskesi Yapın

Nasıl maskelerle yüzünüzü şımartıyorsanız, saçlarınıza da aynı sevgi ve ilgiyi göstermelisiniz. Saç maskeleri saçınızın temel ihtiyacı olan, saçınızı neredeyse anında besleyen ve güçlendiren besinleri içerir. Böyle destekler saçlarınızın daha hızlı uzamasını sağlayacaktır. Saç maskesi seçerken daha çok saç dokusunu nemlendirecek bakımlar, güçlendirici proteinler içeren bakımlar tercih edin.

7. Duşunuzun Sonunda Saçlarınızı Soğuk Suyla Durulayın

Genel olarak sıcak suyu sevdiğimiz doğru. Ancak güzellik için ne acılar çekmedik mi yüzyıllardır? Bu bizim için hiçbir şey değil. Saçınızın dış katmanını pürüzsüzleştirecek bu yöntem uzun vadede size sağlıklı saçlar kazandıracak. Birkaç saniye için bile olsa soğuk suyla durulamak hem saçınıza parlaklık katacak, hem de daha hızlı uzamasını sağlayacak.

8. Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Yüzünüze arada bir gelen o ekstra güzelliğin sebebi o aralar bol bol su içiyor olmanız olabilir miydi? Ya da o aralar daha düzenli ve sağlıklı beslenmenizden mi kaynaklanıyordu? Aynı şey saçlarınız için de geçerli! Bol bol su içmek içinizdeki sağlığı dışınıza taşıyacak. Vitamin yönünden zengin besinler tüketmek sağlıklı bir saç derisine, böylece uzun ve güçlü saçlara sahip olmanıza yardımcı olacak. D vitamini, demir, B-complex ve çinko sağlıklı saçlar için ihtiyacınız olan vitaminlerdir. Demir; yumurta, ıspanak, brokoli, badem, fındık, bezelye yulaf, pirinçte vs. bulunur. D vitamini için gün ışığına çıkmanız yeterli. B-Complex; biotin,niacin ve cobalamin içerir. Avokado, yumurta ve tüm tahıllarda bulunur. Çinko için kuzu eti, hindi eti, kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. Eğer dilerseniz vitamin takviyeleri de kullanabilirsiniz. Omega-3, B vitamin, biotin ve demir içeren takviyeleri tercih etmenizi öneririz.

9. Saçlarınızı Daha Nazik Tarayın

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, saçlarınızı çok taramak saçlarınızı yıpratır ve kırar, böylece uzamasına engel olur. Geniş dişli taraklarla saçlarınızı uçlardan başlayıp diplere doğru yavaş yavaş, incitmeden tarayın. Saçlarınız ıslakken çok daha hassas ve kırılmaya daha eğilimlidir.

10. Mikrofiber Havlular Tercih Edin

Geleneksel pamuklu yastık kılıflarına benzer olarak, saç havluları da saçınızı sürtünmeyle çekip kıran büyük lifler içerir. Genelde çoğumuz duştan sonra saçlarımızı saç havlusuna sararız. Farketmediğimiz şey sıkıca sarılmış bu havlunun, yüz çevremizdeki ince saçları kırıp yıpratmasıdır. Mikrofiber, çok ince bir sentetik liftir. Mikrofiberden yapılmış havlular normal havlulara göre çok daha emicidir. Microfiber havlular normal havlular kadar yumuşak olmasa da saçınızdaki nemi hızlıca çektiği için saçınıza çok fazla sürtmenize gerek kalmaz. Ince yapısı sayesinde saçlarınız rahatça havlunun içinde kolayca kayar ve zarar görmez. Böylece daha az kabarmayla saçlarınızı daha çabuk kurutabilirsiniz.

Gerçekçi ve Sabırlı olmak

Son olarak eklemek istediğimiz; güzel şeylerin zaman ve emek aldığını unutmamanızı dileriz. Ama bunun hevesinizi kırmasına izin vermeyin! Günlük rutininize eklediğiniz küçük şeyler, saçınıza verdiğiniz ilgi ve sevgi size mutlaka meyvelerini verecektir.

(0507) 052 95 34 WhatsApp Destek